Tiroid Kanseri Nedir? Tiroid Kanseri Belirtileri Nelerdir? Tiroid kanseri, boynun ön kısmında yer alan ve vücutta hormon üretiminden sorumlu olan tiroid bezinde gelişen bir kanser türüdür. Tiroid bezi; metabolizma hızını, enerji üretimini ve büyümeyi düzenleyen önemli hormonlar salgılar. Tiroid kanseri, bu bezdeki hücrelerin anormal şekilde büyümesi ve kontrolsüz bir şekilde çoğalmasıyla meydana gelir. Erken evrelerde fark edilmesi zor olsa da …
Devamını oku »Kanser Cerrahisi
Böbrek Üstü Bezi Kanseri
Böbrek Üstü Bezi Nedir? Böbrek üstü bezi tıp literatüründe adrenal olarak da adlandırılır. Üçgen biçiminde olan bu iç salgı bezleri, karın zarı arkasında ve böbreklerin üst kısmında bulunur. Vücutta her bir böbreğin üzerine yerleşmiş olan adrenaller, vücudun en önemli hormonları olarak kortizol, adrenalin, aldosteron ve noradrenalini salgılar. Bu hormonların başlıca işlevi de vücudun tuz ve sıvı seviyelerine etki ederek tansiyonu, kan …
Devamını oku »HİPEC
Gastrointestinal sistem (Mide, kolon ve periton) ve jinekolojik (over) kanserleri tanı anında veya operasyon sonrası takip döneminde karın içerisinde nüks edebilmektedir. Yaygın karın içi yayılıma periton karsinomatozu demekteyiz. Kanserin tekrar aynı organ, lenf bezi veya karın içi (peritonda) nüks etmesi beklenen yaşam süresini azaltmaktadır. Kolon kanserinde tanı anında %15, mide kanserinde %5-30 hastada ileri evre-evre 4 denilen yaygın …
Devamını oku » Meme Kanseri
Meme Kanseri Belirtileri Nelerdir? Meme Kanseri Neden Olur? Meme hücrelerinin kontrolden çıkarak tümör oluşturduğu bir hastalıktır. Kontrol altına alınmadığında, tümörler tüm vücuda yayılabilir ve ölümcül olabilir. Meme kanseri hücreleri, memenin süt kanallarının veya süt üreten lobüllerinin içinde başlar. En erken form yaşamı tehdit edici değildir. Erken evrelerde tespit edilebilmesi de tedavi edilebilirliği yükseltir. Invazyon aşamasında ise kanser hücreleri meme dokusuna …
Devamını oku » Karaciğer Kanseri
Karaciğer içerisinde gelişen kötü huylu tümöral oluşumlar, karaciğer kanseri olarak isimlendirilir. Karaciğer, vücudun en büyük iç organıdır. Başta çeşitli atıkların vücuttan uzaklaştırılması, çeşitli besin maddelerinin emilimi ve yara iyileşmesi olmak üzere birçok yaşam fonksiyonunun gerçekleştirilmesinden sorumludur. Karın bölgesinin sağ üst bölümünde yer alan karaciğer, aynı zamanda safra üretiminden sorumludur. Karaciğer Kanseri Nedir? Karaciğer kanseri, karaciğer içerisinde başlayan kanseri tanımlar. Bu …
Devamını oku »Pankreas Kanseri
Pankreas, karın en arka bölümünde yerleşmiş, yaklaşık 15 cm uzunluğunda, mide, onikiparmak bağırsağı (duodenum) ve kalın bağırsakla (kolon) ön yüzü tümüyle kapatılmış bir organdır. Birçok önemli görevi olmakla birlikte, alınan gıdaların sindiriminde ve kan şekerinin dengede tutulmasında önemli rol oynamaktadır. Pankreas kanserleri organın her bölgesinden gelişmekle birlikte en sık baş bölgesinden gelişmektedir. Yine en sık salgı yapan hücrelerden köken alırlar …
Devamını oku »Yemek Borusu Kanseri
Özefagus yiyecek ve içecekleri boğazdan mideye taşıyan içi boş tüp şeklinde bir organdır. Özefagus ağız boşluğunun sonundan başlayarak göğüs kafesi içinde soluk borusunun arkasında devam eder ve karında mide başlangıcında diyafram düzeyinde sonlanır. Kişi yuttuğu zaman, özefagus kas tabakaları kasılarak yiyecekleri mide içine doğru iter. Erişkinlerde özefagus yaklaşık 25 cm kadardır. Yemek borusu kanseri yöresel beslenme alışkanlıklarına göre coğrafi dağılım …
Devamını oku » Mide Kanseri
Mide, yemek borusu ve ince bağırsaklar arasında yer almaktadır. Midenin her iki ucunda sfinkter adı verilen birer vana vardır. Yemek borusu ve midenin üst kısmı arasındaki valf kardiyac sfinkter olarak adlandırılır. Midenin alt kısmı ve duodenum arasındaki valfe pilor sfinkter denir. Mide kanseri genellikle bir ülser şeklinde başlar. Agresif yapıda olup direk komşulukla, lenfatik yolla, kan yoluyla ve karın içinde …
Devamını oku » Bağırsak Kanseri
Kolorektal Kanserler Kolon ve rektum, sindirim sisteminin kalın bağırsak denen kısmını oluşturur. Son 20 cm’lik kısmı rektum, buradan ince bağırsaklara kadar olan kısmı ise kolon olarak adlandırılır. Toplam yaklaşık 1,5 m uzunluğundadır. Kolonun rektumla birleştiği yer sigmoid kolondur. Kolonun ince bağırsakla birleştiği yere çekum adı verilir. Kısmen sindirilmiş gıdalar ince bağırsaktan kolona gelir. Kolon su ve mineralleri besinden ayırır, geri …
Devamını oku »